Belangrijke informatie voor de zwemlesouders, klik hier

Nieuws

Belangrijke informatie voor de zwemlesouders, klik hier

Zwemles - header.jpg

wijzigingen vanaf 11-12-2023

Beste ouders/verzorgers,

Sportfondsen gaat veranderingen doorvoeren in de methodiek en organisatie van de zwemlessen in alle Sportfondsen zwembaden. Het doel van deze veranderingen is om het leerproces van kinderen nog plezieriger en gemakkelijker te maken op weg naar het Zwem-ABC.

Onze visie op leren zwemmen

Leren zwemmen begint met zwemplezier. We leggen de focus op spelenderwijs leren, omdat kinderen lesstof graag en snel oppikken als ze ruimte hebben om te spelen en te ontdekken. In een veilige en plezierige omgeving werken we aan de zwemvaardigheid van jouw kind(eren) volgens het enige nationaal erkende Zwem-ABC diploma. De motorische ontwikkeling, het individuele leerproces en de belevingswereld van kinderen staan daarbij voorop.

Kenmerken van onze zwemlessen

 1. Veiligheid – Gekwalificeerd personeel met jaarlijkse bijscholingen.
 2. Plezier – Is de rode draad binnen onze zwemlessen.
 3. Kwaliteit – Licentiehouder Nationale Raad Zwemveiligheid.
 4. Effectief – Afgestemd op het leerproces en de belevingswereld van kinderen.
 5. Actieve communicatie met ouders – informeren en betrekken.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 11 december 2023 gaan we veranderingen doorvoeren in de methodiek en organisatie:

Methodiek:

 • We introduceren 5 niveaus bij diploma A (gevolgd door niveau B en C) die met kleuren worden aangegeven (rood, groen, blauw, geel en oranje). In deze 5 niveaus worden overal dezelfde vaardigheden aangeleerd, passend bij het leerproces van jouw kind. Deze 5 niveaus worden ook doorgevoerd in het leerlingvolgsysteem.
 • Vanaf 11 december zal niveau 4 (geel) en niveau 5 (oranje) een gecombineerd badje zijn met maximaal 13 kinderen. De kinderen van niveau 5 (oranje) komen in aanmerking voor het diplomazwemmen.
 • Kinderen krijgen onder begeleiding van de zwemonderwijzer oefeningen die ze gezamenlijk én in kleine groepjes uitvoeren, waardoor ze meer zelfstandig kunnen werken en ruimte krijgen om zelf te ervaren en experimenteren.
 • Tijdens de zwemles maken we meer gebruik van (spel)materiaal om vaardigheden aan te leren, zoals stuurkaarten (instructiekaarten), duikmatten, opduikmateriaal, etc.

Organisatie:

 • Zwemlessen duren voortaan 45 minuten in alle Sportfondsen zwembaden.
 • Jouw kind kan vanaf 1 januari 2024 gratis vrijzwemmen na inschrijving onder begeleiding van een betalende ouder, om alvast aan ons zwembad te wennen en te oefenen. Tijdens het vrijzwemmen zijn zwemvleugels verplicht voor alle kinderen zonder diploma.
 • Op zondag is er van 14.00 – 15.00 uur de mogelijkheid om samen met uw zoon of dochter te oefenen zonder zwemvleugels. De ouder/begeleider betaald € 4,50 en het kind is gratis.
 • Jouw kind zal individueel doorstromen naar het volgende niveau wanneer alle vaardigheden als voldoende zijn beoordeeld.
 • Ouders worden actief geïnformeerd via kijklessen, het leerlingvolgsysteem en de website.
 • We gaan ouders actief om hun mening vragen via klanttevredenheidsonderzoeken.

Wij vertrouwen erop je met deze brief voldoende geïnformeerd te hebben. Heb je naar aanleiding van deze brief vragen over onze zwemlessen? Neem dan contact op met Marco Kuijpers via 010 5116011 of zwembaddewindas@sportfondsen.nl.

Namens Team Sportfondsen de Windas

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.